Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ : ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΤΩΝ ΜΙΝΩΙΤΩΝ

[Το μάθημά μας με ερωτήσεις]

1. Σε τι είδους θεότητες πίστευαν οι Μινωίτες;

- Οι Μινωίτες πίστευαν σε ένα σύμπλεγμα γυναικείων θεοτήτων που είχαν άμεση σχέση με τη βλάστηση και τη διαδοχή των εποχών, την άνθηση και τον μαρασμό της φύσης, τον θάνατο και την ανάσταση. Οι πιστοί αισθάνονταν τη θεότητα σαν κάτι μυστηριακό, φευγαλέο και άπιαστο.
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGYM-A105/29/156,902/
2. Πού και πώς ασκούσαν την λατρεία των θεών τους οι Μινωίτες;

- Στα χρόνια της ακμής του μινωικού πολιτισμού δεν υπήρχαν στην Κρήτη μεγάλοι ναοί, αλλά μόνο μικρά ανακτορικά ή οικιακά ιερά. Συχνά η λατρεία των θεών πραγματοποιούνταν και σε σπήλαια, όπως στο Δικταίο Άντρο, όπου οι πιστοί προσέφεραν μικρά ειδώλια που απεικόνιζαν τους ίδιους τους θεούς.
Το αρχαιότερο βρέφος, ο Δίας (Δικταίο ‘Αντρο)
 

 
Στη μινωική θρησκεία μεγάλη σημασία έχει το ιερό δέντρο, που φαίνεται να είναι η ελιά. Επίσης από τα ζώα φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία ο ταύρος.
Οι τελετές περιλάμβαναν χορούς και αγώνες, όπως τα ταυροκαθάψια.
Το ιερατείο το αποτελούσαν κυρίως γυναίκες, αλλά υπήρχαν και άνδρες ιερείς.
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-A102/45/324,1316/

3. Από πού αντλούμε πληροφορίες για τη θρησκεία των Μινωιτών;

- Επειδή δεν έχουν αναγνωσθεί ακόμη οι γραφές των Μινωιτών, μόνη πηγή πληροφόρησής μας για τη θρησκεία τους είναι τα έργα τέχνης που έφεραν στο φως οι ανασκαφές.

4. Ποια είναι τα γενικά χαρακτηριστικά της μινωικής τέχνης;

- Οι Μινωίτες ανέπτυξαν πολλές μορφές τέχνης σε θαυμαστό επίπεδο. Η μινωική τέχνη έχει ποικιλία και πρωτοτυπία. Όλα τα μινωικά έργα  - αγγεία από πηλό ή πέτρα, ειδώλια, κοσμήματα, τοιχογραφίες - έχουν κίνηση, ζωντάνια και χάρη. Δείχνουν επίσης μια προτίμηση των Μινωιτών για την απεικόνιση της φύσης. Τα θέματα και η τεχνοτροπία τους επηρέασαν τους γειτονικούς λαούς, ιδιαίτερα τους Κυκλαδίτες και τους Μυκηναίους.

5. Τι απεικονίζουν οι μινωικές τοιχογραφίες;

- Οι τοιχογραφίες, από τις οποίες οι περισσότερες προέρχονται από το ανάκτορο της Κνωσού, παριστάνουν συνήθως θρησκευτικές ή τελετουργικές πομπές, ειδυλλιακά τοπία με πλούσια βλάστηση και ζώα, καθώς και θέματα από τον κόσμο της θάλασσας.





6. Σε ποια επιτεύγματα έφτασε η κεραμική τέχνη της μινωικής Κρήτης;

- Έχει καθιερωθεί η χρήση του κεραμικού τροχού. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιο εύκολη και γρήγορη η κατασκευή των πήλινων αγγείων, που είναι κομψά και έχουν ποικίλα σχήματα. Τα ωραιότερα αγγεία αυτής της εποχής στη μινωική Κρήτη είναι τα πολύχρωμα καμαραϊκά, που οφείλουν την ονομασία τους στο σπήλαιο των Καμαρών, όπου πρωτοβρέθηκαν. Κατασκευάζονταν στα εργαστήρια των μεγάλων ανακτόρων της Κνωσού και της Φαιστού. Τα καμαραϊκά αγγεία εξάγονταν σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και την Αίγυπτο. Διακοσμούνταν συνήθως με πολύπλοκα καμπυλόγραμμα σχέδια γεμάτα φαντασία και σπανιότερα με θέματα από τον ζωικό και φυτικό κόσμο.



http://www.archaiologia.gr/blog/agenta/%CE%B7-%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B9%CE%BA%CE%AE/

7. Τι άλλα έργα τέχνης έχει να παρουσιάσει ο μινωικός πολιτισμός;

- Έχουν βρεθεί ειδώλια, από τα οποία τα περισσότερα είναι πήλινα και παριστάνουν γυναίκες, υπάρχουν όμως και ειδώλια ανδρών και ζώων. Αξιοσημείωτα είναι τα ρυτά, μεγάλα αγγεία, ορισμένα με μορφή κεφαλής ζώου, συνήθως του ιερού ταύρου, τα οποία χρησιμοποιούνταν στις τελετουργίες.
Υπάρχουν επίσης περίτεχνα κοσμήματα από χρυσό και ασήμι, καθώς και σφραγίδες από ελεφαντοστό και από σκληρούς ημιπολύτιμους λίθους με εγχάρακτα γραμμικά σχέδια.

https://peripluscd.wordpress.com/2013/12/

Μινωική θρησκεία και τέχνη (παρουσίαση)