ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
1. Ποιος πολιτισμός ονομάζεται "Κυκλαδικός";
- Κυκλαδικός ονομάζεται ο πολιτισμός που αναπτύχθηκε στις Κυκλάδες κατά την 3η και τη 2η χιλιετία π.Χ., δηλαδή κατά την Εποχή του Χαλκού, και είναι ένας από τους παλαιότερους πολιτισμούς της Ευρώπης.
2. Ποιοι παράγοντες ευνόησαν την ανάπτυξη του Κυκλαδικού πολιτισμού;
Στην ανάπτυξη του πολιτισμού αυτού συντέλεσε το ήπιο κλίμα των νησιών και η ιδιαίτερα προνομιακή γεωγραφική τους θέση. Τα νησιά των Κυκλάδων αποτελούν ένα είδος "γέφυρας" ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ασία, καθώς και ανάμεσα στην ηπειρωτική Ελλάδα και την Κρήτη. Κατά την 3η χιλιετία π.Χ. τα πλοία των νησιών αυτών κυριαρχούν στο Αιγαίο, μεταφέροντας εμπορεύματα και στοιχεία πολιτισμού από την Ασία στην Ευρώπη και το αντίστροφο.
3. Τι είδους οικισμοί δημιουργούνται στις Κυκλάδες εκείνη την εποχή;
- Κατά την 3η χιλιετία π.Χ. δημιουργούνται αυτόνομοι οικισμοί χωρίς κεντρική εξουσία. Οι οικισμοί αυτοί αναπτύσσονται κοντά στη θάλασσα ή στις πλαγιές χαμηλών λόφων. Σταδιακά ορισμένοι οικισμοί οχυρώνονται ενώ άλλοι χτίζονται σε υψώματα μακριά από τη θάλασσα, κάτι που σημαίνει ότι απειλούνται από την παρουσία νέων λαών, πιθανόν από τη Μικρά Ασία.
Κατά τη 2η χιλιετία π.Χ. οι οικισμοί μεγαλώνουν και τα κτίρια είναι πιο σύνθετα και επιβλητικά. Σημαντικότερος την εποχή εκείνη είναι ο οικισμός στο Ακρωτήρι της Θήρας.
4. Πότε παρακμάζει ο Κυκλαδικός πολιτισμός;
- Περίπου το 1600 π.Χ. μεγάλοι κυκλαδικοί οικισμοί καταστρέφονται από σεισμό. Τότε οι Κυκλάδες φαίνεται ότι υποτάσσονται στη μινωική Κρήτη, η οποία τότε βρίσκεται στη μεγαλύτερη ακμή της. Γύρω στο 1450 π.Χ, μετά την καταστροφή των μινωικών ανακτόρων, στις Κυκλάδες κυριαρχούν οι Μυκηναίοι από την ηπειρωτική Ελλάδα.
5. Τι γνωρίζετε για την κυκλαδική τέχνη;
- Το πιο χαρακτηριστικό δημιούργημα της κυκλαδικής τέχνης εκείνης της εποχής είναι τα μαρμάρινα ειδώλια. Αυτά παριστάνουν κυρίως γυμνές γυναικείες μορφές, αλλά και άνδρες μουσικούς, πολεμιστές και κυνηγούς.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι:
Ταινία: "Μυστήριο στις Κυκλάδες: Πρώιμη εποχή του Χαλκού"
Σκηνοθεσία Όλγα Μαλέα ; επιστημονικός σύμβουλος Χρήστος Ντούμας -- Αθήνα : Ίδρυμα Μελετών Λαμπράκη, 1993.