Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΑ
 
 
 


 

 
 
[Το μάθημά μας με ερωτήσεις]

1.  Τι είναι η  "Προϊστορία";

- Είναι η μακρότατη περίοδος, από την εμφάνιση του ανθρώπου στη γη μέχρι την επινόηση της γραφής. Η Ιστορία ξεκινά με την εμφάνιση των πρώτων γραπτών πηγών. Έτσι, η προϊστορία καλύπτει την εποχή μεταξύ 2.500.000 π.Χ. μέχρι το 1100 π.Χ., ενώ οι ιστορικοί χρόνοι αρχίζουν από το 1100 π.Χ. και φτάνουν μέχρι σήμερα.

2Ποιες φάσεις περιλαμβάνουν οι προϊστορικοί χρόνοι;

- Η προϊστορική εποχή περιλαμβάνει την εποχή του λίθου (2.500.000 π.Χ. - 3000 π.Χ.)και την εποχή του χαλκού (3000 π.Χ. - 1100 π.Χ.).

 Η εποχή του λίθου με τη σειρά της διαιρείται ως εξής:
α) Παλαιολιθική εποχή (2.500.000 π.Χ. - 6500 π.Χ.)
β) Νεολιθική εποχή (6500 π.Χ. - 3000 π.Χ.)


3. Πώς ήταν οι άνθρωποι και πώς ζούσαν στην Παλαιολιθική εποχή;

-Στην Παλαιολιθική εποχή οι άνθρωποι:
* Εξελίσσονται βιολογικά.
* Ζουν νομαδικά, δηλαδή αλλάζουν τόπο διαμονής.
* Είναι κυνηγοί, τροφοσυλλέκτες, αλιείς.
* Για να κατασκευάσουν τα όπλα και τα εργαλεία τους χρησιμοποιούν οστά και κέρατα ζώων και κυρίως κατεργάζονται τον λίθο.
* Ντύνονται με δέρματα ζώων.
* Θάβουν τους νεκρούς τους και τοποθετούν στους τάφους διάφορα "κτερίσματα", επειδή πιστεύουν ότι υπάρχει άλλη ζωή μετά τον θάνατο.
* Δημιουργούν και αντικείμενα που δεν προορίζονται για να καλύψουν τις βασικές ανάγκες της ζωής, αλλά έχουν διακοσμητικό και συμβολικό χαρακτήρα. Αναπτύσσουν δηλαδή μια πρώτη μορφή τέχνης, που περιλαμβάνει ζωγραφικές παραστάσεις (σπηλαιογραφίες), αγαλματίδια, κοσμήματα.


4. Πώς εξελίσσεται η ζωή των ανθρώπων στη Νεολιθική εποχή;

- Στη Νεολιθική εποχή οι άνθρωποι:
* Παύουν να μετακινούνται και δημιουργούν μόνιμους οικισμούς, χτίζοντας σπίτια με ξύλα, πλίνθους και πέτρες.
* Ασχολούνται συστηματικά με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
* Εφευρίσκουν νέα, πιο αποτελεσματικά εργαλεία από λίθο, το αλέτρι, το δρεπάνι, τη μυλόπετρα και κατασκευάζουν κεραμικά σκεύη.
* Υφαίνουν τα ενδύματά τους χρησιμοποιώντας το μαλλί των προβάτων ή φυτικές ίνες όπως το λινάρι.
* Αναπτύσσουν το αίσθημα της κοινότητας, καθώς και το θρησκευτικό συναίσθημα (ειδικά στον ελλαδικό χώρο).
* Φιλοτεχνούν διακοσμητικά αντικείμενα με περισσότερη επιμέλεια και κομψότητα ( πήλινα αγγεία με διακόσμηση, ειδώλια πήλινα ή λίθινα επίσης με ζωγραφιστά σχέδια).5. Ποια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της Εποχής του Χαλκού;

- Το κύριο χαρακτηριστικό της Εποχής του Χαλκού (3000 - 1100 π.Χ.) είναι η κατασκευή διαφόρων αντικειμένων από χαλκό. Στην αρχή εμφανίζονται τα πρώτα χάλκινα εργαλεία, και αργότερα ο χαλκός χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε κάθε είδους αντικείμενα (όπλα, σκεύη κ. α. ) παραμερίζοντας την πέτρα.
 
6. Ποιοι μεγάλοι πολιτισμοί αναπτύσσονται κατά την εποχή του Χαλκού;

   - Κατά την περίοδο αυτή στην περιοχή της Μέσης Ανατολής αναπτύσσονται οι πρώτοι μεγάλοι πολιτισμοί, των Σουμερίων, των Βαβυλωνίων, των Αιγυπτίων, των Εβραίων, των Φοινίκων, των Χετταίων.
   Παράλληλα, στον ελλαδικό χώρο εμφανίζονται οι πρώτοι σημαντικοί πολιτισμοί: ο Κυκλαδικός, ο Μινωικός και ο Μυκηναϊκός. Η θάλασσα του Αιγαίου έπαιξε πολύ σπουδαίο ρόλο ως προς το  να έρθουν οι πολιτισμοί αυτοί σε επαφή μεταξύ τους, αλλά και με τους γειτονικούς πολιτισμούς της Ανατολής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου