Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

[Το μάθημά μας με ερωτήσεις]
 


http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-C103/88/699,2640/
1. Ποιος πολιτισμός ονομάζεται "μινωικός"; Πότε και πώς αποκαλύφθηκε;

 
Μινωικός ονομάζεται ο πολιτισμός που άκμασε στην Κρήτη κατά την 3η και 2η χιλιετία π.Χ., φτάνοντας σε υψηλό επίπεδο κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης και καλλιτεχνικής παραγωγής. Πήρε το όνομά του από τον μυθικό βασιλιά της Κνωσού Μίνωα και ήρθε στο φως στις αρχές του 20ου αιώνα με τις ανασκαφές του Βρετανού αρχαιολόγου Άρθουρ Έβανς στην Κνωσό.

http://www.slideshare.net/daskalogiannis/ppt-4380920
http://www.cretalive.gr/history/view/arthour-tzon-ebanso-anthrwpos-pou-onomase-minwiko-enan-oloklhro-politismo/178322

2. Ποια τα κυριότερα χαρακτηριστικά του μινωικού πολιτισμού κατά την 3η χιλιετία π.Χ.;

Από τις αρχές της 3ης χιλιετίας π.Χ. στην Κρήτη αυξάνεται ο πληθυσμός, η γεωργία και η κτηνοτροφία γίνονται πιο συστηματικές και οι κάτοικοι οργανώνονται σε μικρούς οικισμούς. Έχουν επαφή με τις Κυκλάδες, την Κύπρο και την Αίγυπτο, με τις οποίες έχουν εμπορικές σχέσεις. Εξάγουν λάδι, κρασί, ξυλεία, λίθινα αγγεία, ίσως υφάσματα και δέρματα. Εισάγουν μέταλλα ή άλλες πρώτες ύλες για την κατασκευή όπλων, εργαλείων και καλλιτεχνημάτων, όπως χαλκό από την Κύπρο και άργυρο από τις Κυκλάδες. Έτσι, μερικοί οικισμοί αποκτούν σιγά σιγά μεγαλύτερη έκταση και πλούτο από τους άλλους.
http://www.mcxlvii.com/m/2015/03/02/minoan-civilasation/



3. Πώς εξελίσσεται ο μινωικός πολιτισμός κατά τη δεύτερη χιλιετία π. Χ.;

Γύρω στο 2000 π. Χ. εμφανίζονται τα πρώτα ανάκτορα. Γύρω τους αναπτύσσονται μεγάλοι οικισμοί που μπορούν να χαρακτηριστούν πόλεις. Μέχρι σήμερα είναι γνωστά τέσσερα ανάκτορα στην Κρήτη, στην Κνωσό, στη Φαιστό, στα Μάλια και στη Ζάκρο. Τα πρώτα ανάκτορα καταστρέφονται γύρω στο 1700 π.Χ. από σεισμό, αλλά ξαναχτίζονται πιο επιβλητικά. Η περίοδος των δεύτερων, νέων ανακτόρων (1700-1450 π.Χ.) είναι η πιο σημαντική, καθώς τότε ο μινωικός πολιτισμός φτάνει στη μεγαλύτερη ακμή του. Την εποχή αυτή οι Μινωίτες κυριαρχούν στο Αιγαίο, όπου ιδρύουν αποικίες (Κύθηρα, Ρόδος) και έχουν στενές σχέσεις με την ηπειρωτική Ελλάδα, επηρεάζοντας  έντονα τον μυκηναϊκό πολιτισμό, που τότε κάνει την εμφάνισή του.
http://www.wikishareideas.gr/interestingarticle/ishyres-polemikes-paradoseis-eihe-o-minoikos-politismos

http://minoan.yolasite.com/

4. Τι αντιπροσωπεύουν τα μινωικά ανάκτορα και ποια είναι τα κοινά τους χαρακτηριστικά;

Τα ανάκτορα είναι μεγάλα συγκροτήματα κτιρίων που αποτελούνται από πολλές πτέρυγες δωματίων, και είναι τα διοικητικά, οικονομικά, θρησκευτικά και καλλιτεχνικά κέντρα των πόλεων στις οποίες βρίσκονται. Έχουν τα εξής κοινά χαρακτηριστικά:
α) Έχουν προσανατολισμό στον άξονα Βορρά - Νότου.
β) Έχουν μια ορθογώνια κεντρική αυλή, γύρω από την οποία αναπτύσσονται οι πτέρυγες των δωματίων.
γ) Ήταν πολυώροφα, είχαν μεγάλες κλίμακες, φωταγωγούς,  σύστημα ύδρευσης και αποχέτευσης. Αρκετοί χώροι τους είχαν τοιχογραφίες, από τις οποίες αντλούμε πολλές πληροφορίες για τη ζωή των Μινωιτών.
δ) Δεν ήταν οχυρωμένα.
Επίσης τα ανάκτορα ήταν η κατοικία του άρχοντα της ευρύτερης περιοχής, όπου συγκεντρώνονταν η παραγωγή και τα εμπορεύματα για να διατεθούν στο εσωτερικό του νησιού ή στο εξωτερικό. Ήταν επίσης κέντρα κατασκευής πολύτιμων αντικειμένων και καλλιτεχνημάτων, καθώς και θρησκευτικά κέντρα, όπου μαζευόταν πλήθος κόσμου για διάφορες τελετές. Στα ανάκτορα δηλαδή ζούσε, κυκλοφορούσε και εργαζόταν μεγάλος αριθμός από αξιωματούχους, υπαλλήλους και τεχνίτες.
Παράλληλα, σε όλη την Κρήτη υπήρχαν αγροικίες ή επαύλεις, που συγκέντρωναν την γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή της περιοχής τους και έλεγχαν τη διακίνηση των προϊόντων για λογαριασμό των ανακτόρων.
Το πολιτικό, διοικητικό και οικονομικό σύστημα της μινωικής Κρήτης ήταν συγκεντρωτικό με κέντρο τα ανάκτορα.
http://www.destinationcrete.gr/el/archaoi-chronoi/minoikos-politismos



http://www.visitgreece.gr/el/culture/archaeological_sites/the_minoan_palace_of_the_colours




















5. Ποιες πληροφορίες έχουμε για τη χρήση της γραφής στη μινωική Κρήτη;

Η ανάπτυξη του εμπορίου και η περίπλοκη διοικητική και κοινωνική οργάνωση οδήγησαν - γύρω στο 1700 π.Χ.- στη χρήση ενός συστήματος γραφής που αρχικά έμοιαζε με τα ιερογλυφικά, όπως αποδεικνύει ο δίσκος της Φαιστού. Λίγο αργότερα άρχισε να χρησιμοποιείται ένα νέο σύστημα γραφής, η Γραμμική Α. Η γραφή αυτή ήταν συλλαβική, δηλαδή κάθε σημείο αντιστοιχούσε σε μία συλλαβή, και σ' αυτό το πρότυπο βασίστηκε αργότερα η μυκηναϊκή  γραφή. Σημεία αυτής της γραφής έχουν βρεθεί κυρίως πάνω σε αγγεία ή χαραγμένα σε πινακίδες απογραφής εμπορευμάτων. Η γραφή αυτή όμως δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί.











http://www.ekivolos.gr/Elliniki%20grafi.htm
http://www.incrediblecrete.gr/933/index.el.html









6. Πώς εξελίσσεται η οικονομία στη μινωική Κρήτη την εποχή των νέων ανακτόρων (1700-1450 π.Χ.);

Την εποχή των νέων ανακτόρων (1700-1450 π.Χ.) οι Μινωίτες κυριαρχούν με τα πλοία τους σε όλο το Αιγαίο. Η εμπορική δραστηριότητα που είχε ξεκινήσει από την 3η χιλιετία π.Χ. τώρα γίνεται πιο έντονη. Ιδιαίτερη ζήτηση σε όλο το Αιγαίο έχουν τα έργα της μινωικής καλλιτεχνικής παραγωγής (μεταλλοτεχνία, λιθοτεχνία, κοσμηματοτεχνία). Σε αιγυπτιακούς τάφους φαίνεται να απεικονίζονται Μινωίτες έμποροι και ναυτικοί που προσφέρουν τέτοια έργα σε Αιγυπτίους αξιωματούχους, με τους οποίους είχαν συναλλαγές.
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=315610



7. Κάτω από ποιες συνθήκες εμφανίζονται οι Μυκηναίοι στην Κρήτη και ιδιαίτερα στην Κνωσό;

Γύρω στο 1450 π.Χ. τα μινωικά ανάκτορα καταστρέφονται, πιθανόν από σεισμό, εκτός από το ανάκτορο της Κνωσού. Η πολιτική και διοικητική οργάνωση εξασθένησε και φαίνεται ότι τότε βρήκαν την ευκαιρία οι Μυκηναίοι να καταλάβουν την Κνωσό. Οι Μυκηναίοι από την Κνωσό φαίνεται ότι κυριαρχούν σε ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής και ανατολικής Κρήτης. Γύρω στο 1370 π.Χ. το ανάκτορο της Κνωσού καταστρέφεται οριστικά, και τότε  η Κρήτη γίνεται επαρχία του μυκηναϊκού κόσμου, διατηρώντας βέβαια κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
http://emathisi.weebly.com/9-omicron-muiotanuomegaiotakappaomicronsigma-piomicronlambdaiotatauiotasigmamuomicronsigma.html
-

6 σχόλια: