Οι μεταβατικοί χρόνοι
[ Το μάθημά μας με ερωτήσεις]
1. Σε ποια κατάσταση βρίσκεται ο ελληνικός κόσμος από το 1100 ως το 950 π.Χ.;
- Από το 1100 π.Χ. ως το 950 π.Χ. η Ελλάδα περνά σοβαρή κρίση. Ο πληθυσμός μειώνεται. Η οικονομία επανέρχεται σε πρωτογενή σχήματα, δηλαδή περιορίζεται στη γεωργία και στην κτηνοτροφία, και αποκτά μια καθαρά οικιακή μορφή. Η κεντρική εξουσία σχεδόν εξαφανίζεται, ενώ η πολιτική οργάνωση στηρίζεται περισσότερο στην οικογένεια, στο χωριό, στην ομάδα.
Η δύσκολη αυτή περίοδος, κατά την οποία ο ελληνικός κόσμος ήταν εξασθενημένος, ήταν πολύ μικρή. Από τα μέσα του 10ου αιώνα παρατηρείται μια τεχνολογική, δημογραφική (=πληθυσμιακή) και πνευματική αναγέννηση.
2. Πώς διαμορφώνονται οι φυλετικές κοινότητες στον ελλαδικό χώρο;
- Τα ελληνικά φύλα κατά τη διάρκεια του 12ου αιώνα π.Χ. κινούνται από τον βορρά προς τον νότο, εγκαθίστανται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και αποκτούν τα μόνιμα πλέον χαρακτηριστικά τους.
Οι Δωριείς, από την Πίνδο όπου ζούσαν, μετακινήθηκαν μαζικά προς τον νότο και εγκαταστάθηκαν στην Πελοπόννησο και σε ένα τμήμα της Στερεάς Ελλάδας. Έπειτα πήγαν και σε μερικές από τις Κυκλάδες (Μήλο, Θήρα) και αργότερα στην Κρήτη. Οι Θεσσαλοί, που ζούσαν και αυτοί στην περιοχή της Πίνδου, εγκαταστάθηκαν στη σημερινή Θεσσαλία, εξαναγκάζοντας τους παλαιούς κατοίκους της, Βοιωτούς και Αιολείς, να φύγουν. Οι Βοιωτοί μετακινήθηκαν προς τη σημερινή Βοιωτία, ενώ οι Αιολείς μετανάστευσαν στη Λέσβο, στην Τένεδο και στα βόρεια της Μικράς Ασίας. Τέλος οι Ίωνες, από τα βόρεια παράλια της Πελοποννήσου καταφεύγουν στην Αττική, στην Εύβοια και στις Κυκλάδες.
Οι νέες κοινότητες είναι φυλετικές. Επίσης φυλετικό είναι και το κράτος που δημιουργείται από τη συνένωση πολλών κοινοτήτων. Αρχηγός του είναι ο βασιλιάς, ο οποίος εκλέγεται από τη συνέλευση των πολεμιστών Η κυριότερη αρμοδιότητα του βασιλιά είναι η αρχιστρατηγία, γι' αυτό στο αξίωμα του βασιλιά εκλέγεται ο ικανότερος πολεμιστής. Αργότερα το αξίωμα γίνεται κληρονομικό.
3. Τι ονομάζουμε πρώτο ελληνικό αποικισμό;
- Πρώτος ελληνικός αποικισμός ονομάζεται η μαζική μετανάστευση συμπαγών ομάδων των Ελλήνων προς τα νησιά του Αιγαίου και τα δυτικά παράλια της Μικράς Ασίας κατά τον 10ο αιώνα π.Χ. Η μετακίνηση αυτή έγινε κατά φυλετικές ομάδες.
4. Ποιες αιτίες οδήγησαν στον πρώτο ελληνικό αποικισμό;
- Η αναστάτωση που επικράτησε στην Ελλάδα μετά τις μετακινήσεις των ελληνικών φύλων κατά τον 12ο αιώνα π.Χ.
- Η γενική στενότητα του χώρου (έλλειψη-ανεπάρκεια καλλιεργήσιμης γης για όλους)
- Ο οικονομικός μαρασμός (οικονομική παρακμή, φτώχεια)
- Η ανασφάλεια (οι άνθρωποι αισθάνονταν ότι κινδυνεύει η ζωή τους και η περιουσία τους)
5. Σε ποιες νέες περιοχές εγκαταστάθηκαν - με τον πρώτο αποικισμό - τα ελληνικά φύλα;
- Οι Αιολείς, πιεζόμενοι από τους Θεσσαλούς, εγκαταστάθηκαν αρχικά στη Λέσβο και στην Τένεδο και στη συνέχεια ίδρυσαν αποικίες στο βόρειο τμήμα της μικρασιατικής παραλίας, στην περιοχή που εκτείνεται από την Τρωάδα στα βόρεια μέχρι τον κόλπο της Σμύρνης. Είναι η περιοχή της Αιολίδας.
- Οι Ίωνες, ξεκινώντας από την Αττική, την Εύβοια και τη βορειοανατολική Πελοπόννησο, εγκαταστάθηκαν στη Χίο, στη Σάμο και στο κεντρικό τμήμα των παραλίων της Μικράς Ασίας.
- Οι Δωριείς εγκαθίστανται στη Ρόδο, στην Κω και στο νότιο τμήμα των παραλίων της Μικράς Ασίας, όπου ιδρύουν τη δωρική εξάπολη.
http://blogs.sch.gr/earkouli/2015/11/10/%CE%BF%CE%B9
6. Ποιες ήταν οι επαγγελματικές ασχολίες των αποίκων;
- Οι πρώτοι Έλληνες άποικοι ασχολούνται στην αρχή με τη γεωργία. Γρήγορα όμως επιδίδονται (=ασχολούνται συστηματικά, προοδεύουν) στο εμπόριο και σύντομα οι ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας εξελίσσονται σε εύρωστα (=ισχυρά) εμπορικά κέντρα. Μετά την οικονομική ανάπτυξη ακολουθεί η πολιτισμική άνθηση (ανάπτυξη των γραμμάτων και των τεχνών).
7. Ποιες διαθέσεις και ανάγκες των Ελλήνων οδήγησαν στη δημιουργία των ομηρικών επών;
- Οι Έλληνες της "γεωμετρικής εποχής", δηλαδή του 10ου, 9ου και 8ου αιώνα και ιδιαίτερα οι πρώτοι Έλληνες άποικοι, ενδιαφέρονταν πολύ για το παρελθόν τους και για την αναζήτηση της ρίζας τους. Τα ομηρικά έπη, που δημιουργήθηκαν στο τέλος του 9ου και στις αρχές του 8ου αιώνα π.Χ., στηρίχθηκαν σε μια προφορική παράδοση και είχαν ως στόχο να ξαναζωντανέψουν το παρελθόν, την εποχή του Τρωικού πολέμου, τον καιρό των βασιλέων και των ηρώων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου